År 2017 fick vi delta i en tävling ”Gastronomiska Matverk” i Fengersfors, organiserad av Gastronomiska Samtal. I denna tävling tog vi hem första priset med var äppelcider som var 100% gjord av lokalplockade äppel från Edsleskog och omnejd. Vi använde blandningen som fanns i byn och inget mer än ”årets skörd”.

Vi pressade 25 kilo äppel till 10 liter must som blev fermenterad till 10 liter halvtorrcider. Juryn var glad och imponerad av ett initiativ som  omvandlar vardagsfrukt från egen by till en "lyxdryck". Med så mycket stöd fick vi modet att utveckla ideet och letade vi efter bra samarbetspartners för att tillverka en handverkscider som skulle kunna serveras på alla hotell/restaurang i Dalsland.

Cidern ”Levina Johanna” blev första steget som visade oss återigen att det fanns en stort intress i en lokalproducerat äppelcider som ger alla gäster och besökare en möjlighet att ”smaka på Dalsland”.

Tillsammans med det anrika musteriet i Åmål och med hjälp av Brukskällan Bryggeriets moderna teknik och kunskaper i Bäckefors har vi utvecklad en handverkscider på 5,5% alk utan andra tillsatser. Var cider består för 100% av fermenterad äppelmust utan tillsatser och andra smakämne.

Ciderfrämjandet, som finns i Hörby,  har arbetat fram en definition för svensk hantverksmässigt tillverkad cider. Så här ser den ut:

Definition av svensk hantverksmässig cider (rev 150314)

All must som skall jäsas får endast komma från nypressade och svenskodlade äpplen, och ej vara gjord av koncentrat.

Lägsta halt av råsaft i färdig ciderprodukt skall vara 85 procent.

Produktionen ska följa alla relevanta lagar gällande i Sverige och tillverkaren skall ha ett robust kvalitetssäkringssystem.

Du hittar CalvaDal äppelcider i olika hotell/restaurang i Dalsland.

Baldersnäs i DalsLånged

Dalia i Bengtsfors

Upperud 9:9 i Upperud

Ragneruds Camping i Högsäter

Håveruds Brasseri i Håverud

Forsbacka Golfrestaurang i Åmål

Stenebygrytan Restaurang i DalsLånged